Alan Turing dokumentumaira leltek a Bletchley Parkban

_80806303_hut6_04.jpg

A papírokat a 6-os barakk mennyezetében és falaiban találták

A 2. világháború alatt a zseniális matematikus, Alan Turing és csapata a London közeli Bletchley Parkban azon dolgozott, hogy feltörjék a nácik által használt Enigma-kódrendszert. A titkos üzenetek megfejtése sok hasznos információhoz juttatta a szövetséges csapatokat. Egyes számítások szerint munkájuk két évvel rövidítette meg a háborút, és sok millió ember életét mentette meg. Alan Turing munkássága nélkül talán egészen másképp nézne ki Európa. Róla és tragikus sorsáról szól a Kódjátszma című film is. 

_80807106_banburysheetdevisedbyalanturingfoundinhut6.jpg

Ha a fény átvilágít két ilyen lapon, akkor az Enigma-kód megfejthető

A csapat titkos munkájáról a 70-es évekig kevesen tudtak. A háborús szabályok szerint az eredeti dokumentumokat gondosan megsemmisítették. Legalább is eddig azt hittük.

_80807274_hut6doc_15obverse-1.jpg

A lapokra kézzel betűket és számokat írtak

Nagyjából 70 évvel a történtek után a Bletchley Park felújítása során a mennyezetbe és a falakba rejtett eredeti dokumentumokra leltek. Az összetákolt barakkokban dolgozók a papírokat valószínűleg a hőszigetelésre használták. A dokumentumokat még 2013-ban találták meg, de a fotókat csak most hozták nyilvánosságra. A „Banbury-lapok”-nak nevezett dokumentumokat több helyen kilyukasztották, így alkalmasak a kódok kézi feldolgozására.  

_80806305_hut6doc_7obversehut12.jpg

Néhány dokumentumot további elemzésnek vetnek alá

Egyes információk szerint a fellelt lapokat lefagyasztották, így igyekeznek a további rongálódást elkerülni. A jegyzeteket igyekeznek restaurálni, állapotukat az utókor számára megőrizni.

alan_turing_photo.jpg

Alan Turing
Forrás: Wikipedia

A felfedezett dokumentumok rendkívül érdekesek, betekintést engednek a kódtörők igazi munkájába, ugyanakkor rávilágítanak a Bletchley Parkban dolgozó zsenik munkakörülményeire is.

 

Forrás: http://www.bbc.com/news/uk-england-beds-bucks-herts-31149338