Nyomtass magadnak fület!

Egy új szervre van szükséged? Hamarosan nyomtathatsz magadnak mindössze 3 millió forintért. A Biobots 3D nyomtatóval emberi szövetek nyomtathatók. Tintaként sejteket használ.
Úgy hangzik, mint egy sci-fi? Pedig nem az, a philadelphiai Bibots nevű cég által fejlesztett technológia hamarosan megjelenhet a piacon is. A vállalat már megépítette első bionyomtatóját, a Biobot 1-et, mely egy hagyományos 3D nyomtatóhoz hasonlít. Műanyag helyett tintaként egy speciális, többféle sejtből álló folyadékot használ.
A szerkezet két fúvókát tartalmaz, ezek építik fel a megfelelő szöveteket, melyeket kék fénnyel "ragasztanak össze". Az elkészült "szervet" kollagénnel fedik. Az eszköz 2014. májusi bemutatóján Van Gogh fülének másolatát készítették el.

Az engedélyek beszerzése az első lépés

Egyébként a nyomtató már kapható a vállalat weboldalán. Ha szeretnél egy ilyet, szánj rá kb. 10000 dollárt (2,8 millió forintot) - plusz az alapanyagok árát. Ne felejtsd el a megfelelő engedélyeket beszerezni! Amerikában az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal) emberi felhasználásra még nem engedélyezte.

Addig is a Biobots a technológia fejlesztésén dolgozik, és erek, valamint emberi szervek nyomtatásának lehetőségével kísérletezik.

A 3D-s nyomtatás fényes jövő elé néz. Forradalmasíthatja az élelmiszer-előállítást, a gyógyszergyártást, és sok más területen is eddig sosem látott megoldásokat hozhat. A határ a csillagos ég.

Forrás: http://www.techradar.com/, http://www.biobots.io/

plastic-ear.jpg

Egyelőre műanyagból

biobot-970-80.jpg