A Toshiba robotporszívóját 27 érzékelővel látták el

 maxresdefault.jpg

Magyarországon a Toshiba neve leginkább notebookokról, kiegészítőkről, televíziókról, esetleg légkondicionálókról ismert, ugyanakkor kevesen tudják, hogy a vállalat a lakossági elektronikai berendezések, az orvosi eszközök, a nukleáris berendezések piacán is ismert szereplő szerte a világon. A Távol-Kelet számos országában konyhai és egyéb, lakásokban használatos eszközöket is forgalmaz. Japán kereskedelmi forgalomban elsőként megjelent rizsfőzője is a cég nevéhez fűződik. Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy a Toshiba robotporszívót is gyárt. Nem is akármilyet.

torneo_robo_logo.jpg

Manapság megszámlálhatatlanul sok új modell jelenik meg a piacon, mégis ezek nagyjából hasonló funkciókkal rendelkeznek. A kérdés az, hogy egy önállóan működő porszívó hogyan tudja feltérképezni környezetét. A Toshiba a Torneo Robo nevű robotporszívójába 27 érzékelőt épített. Ezek segítségével az eszköz képes az akadályokat kikerülni, és mik azok a felületek, amiket meg kell tisztítani. 70-nél is több beépített mintából választja ki az adott esetben legmegfelelőbbet, és ennek alapján járja be a szobát. A beépített ultrahangos érzékelő segítségével a falakat, a bútorokat térképezi fel. Az infravörös egység pedig a porszívó az üvegből készült vagy sötét színű akadályokat találja meg. A két oldalon elhelyezkedő szenzorok lehetővé teszik, hogy az eszköz a tárgyakhoz közel kerülhessen, így a környezetük is jól megtisztítható. A sarkok megtisztítására extra hosszú bajszok állnak rendelkezésre.

A Toshiba mindkét típusú porszívója az akku teljes kimerülése előtt visszatér a dokkolóhoz, ráadásul az abban lévő tartályba szórja a porszívó saját tárolójának tartalmát, így csak kb. havonta egyszer kell ürítenünk. (A porszívó elmegy a vécére. Höhö.)

torneo-robo-toshiba-robotic-vacuum-cleaner-vc-rcx1-1.jpg

Mindezeken felül a VC-RCX1 modellt kamerával és vezeték nélküli kommunikációs funkcióval is ellátták. Ez azt jelenti, hogy egy mobiltelefonos szoftverrel a távolból kiadott utasítással a porszívó a szoba egy előre beállított helyére megy, lefényképezi a környezetet, majd a fotót átküldi a telefonra, így meggyőződhetünk a szoba állapotáról. A Toshiba porszívóinak ára borsos, a bevezetéskor, tavaly szeptemberben kb. 1150 USD-ről (kb. 322000 forint) indult.

Forrás: Gizmodo, Tech-On