A Toshiba 30 éve jelentette be a világ első tömeggyártású laptopját

1985 áprilisában a Toshiba bemutatta a világ első, sorozatban gyártott laptopját, a T1100-as modellt, és ezzel megalapozta a hordozható számítógépek rohamos elterjedését. Manapság már egyáltalán nem meglepő, ha egy háztartásban a számos gép mellett egy notebook is megtalálható.

Sakura – így nevezik Japánban a cseresznyevirágzást. Ez a csodálatos természeti jelenség április közepén éri el csúcspontját: a cseresznyefák színével és illatával ilyenkor igazi mesevilággá változik a felkelő nap országa. A 30 évvel ezelőtti április egy iparág virágzását is magával hozta. A széles körben használható mobil számítástechnika azon a tavaszon kezdett fejlődni, amikor a Toshiba bemutatta T1100-as modelljét az európai piacon.

toshiba_t1100_in_betrieb.jpg

 

A múlt század nyolcvanas éveiben a számítógépek még kizárólag asztali eszközök voltak, így a felhasználók szinte kizárólag irodákban tudtak velük dolgozni.

1985 – egy évvel a szarajevói és a Los Angeles-i olimpia után, illetve egy évvel a csernobili katasztrófa előtt, amikor az év autója Európában az Opel Kadett volt.

kadett_1412781i.jpg

Ebben az évben született Christiano Ronaldo, Cseh László és Rúzsa Magdi is.

De mit tudhatunk a T1100-as teljesítményéről? Visszatekintve nem találunk benne semmi különöset. De ne felejtsük el, 1985-ben járunk, így egy 4,77 MHz-es Intel 80C88 processzorral és 256 KB memóriával felszerelt számítógép nem volt korszerűtlen. A DOS 2.11-es operációs rendszert 3,5”-os flopilemezről lehetett a memóriába tölteni.

Teljesítményét természetesen nem lehet a modern számítógépek lehetőségeivel összehasonlítani. A T1100-at egy vékony kialakítású, monokróm LCD kijelzővel látták el. Továbbá egy különleges energiagazdálkodási szoftvert is fejlesztettek hozzá, így a csatolt ólom-savas akkumulátor üzemideje a 8 órát is elérte. Mindezekkel együtt a készülék 4,1 kg-ot nyomott. Egy év alatt tízezernél is többet gyártottak belőle. Ára a kiadás idején kb. 4 000 dollár volt.

A Toshiba mérnökei számos olyan megoldást alkalmaztak akkoriban, amihez sok év elteltével az iparági fejlesztések is visszatértek. Ilyen például az a tulajdonság, hogy manapság a sokféle csatlakozóval rendelkező eszközök, a notebookok, tabletek nem tartalmaznak merevlemezes meghajtót.

Ezek után már nem volt megállás. 1986-ban megjelent az első, Intel 80286-as processzorral ellátott notebook, a T3100.

t3100-2_copy-white.jpg

A folyamatos fejlesztések eredményeként előbb színes kijelző, majd CD illetve DVD meghajtó került a notebookokba. 

Az 1998-ban megjelent T750DVD már kamerát is tartalmazott. Igaz, ára elég borsos volt, mintegy 1,2 millió forintot kellett fizetni érte. 

t750dvd-3_copy-white.jpg

A 2006-os foci EB egyik fő szponzora a Toshiba volt. Erre az alkalomra több különböző, korlátozott darabszámú modellt is megjelentetett. 

Manapság, a 2 az 1-ben eszközök korában a Toshiba is megjelentette különleges modelljeit. A Radius 11 - L10W 360 fokban elforgatható zsanérral rendelkezik.

satellite_l10w-b_special_shot_with_screen_small.jpg

A könnyen hordozható számítógépek, laptopok, tabletek elterjedése új életstílus előretörését tették lehetővé. Megváltoztak a szakmák, a munkahelyek, még a ruhadarabok is. A munka és a szórakozás személyes foglalatossággá válhatott.