Életet mentő drón

gimball-3.png

Kigyulladt egy épület, és lehetséges, hogy emberek maradtak bent.

Általában tűzoltókat küldenek a helyszín felderítésére, de ezzel még több életet veszélyeztetnek. Valami jobb megoldás kellene. Beküldhetünk egy robotot, de a modern robotok nagy többsége pillanatok alatt elbukik egy olyan egyszerű dologtól is, mint egy lépcső. Egy drónt is beküldhetünk, de ezek az eszközök beltéren nem teljesítenek túl jól. Ha valamelyik légcsavar a falnak ütközik, a robotrepülő pillanatok alatt a földre esik. És ami még ennél is rosszabb: ha valamelyik propeller egy embernek ütközik, megsértheti a bőrét, nagyobb sérülésekről nem is beszélve. Vagyis nem elég, hogy nem tudunk kiszabadulni az épületből, ráadásul egy, a segítségünkre küldött eszköz még ránk is támad.

A GimBall egy nagyszerű eszköz, egy átlagos drónra szerelhető fel.

A Gimball köré egy gömb alakú ketrecet szerelnek, melynek három funkciója van: ennek segítségével a drón a mennyezet vagy a falak mellett is tud repülni, távol tartja a légcsavarokat az ember testétől, valamint elnyeli a rezgéseket, így az eszköz képes a levegőben maradni. A kalitkát egy többtengelyes csuklós rendszer tartja a helyén. Ez lehetővé teszi, hogy a ketrec a propellerektől illetve a közepére szerelt kamerától függetlenül legyen képes forogni és görögni.

ezgif_com-optimize.gif

Ez az egész úgy néz ki, mintha egy scifiből került volna elő, persze nem az ellenségre vadászik, hanem életeket menthet. Ezzel sokan egyetértenek, hiszen a Gimballt fejlesztő Flyability nevű cég húsznál is több vállalkozást maga mögött hagyva a Drones For Good versenyen 1 millió dollárt nyert további fejlesztésekre.

A felvételeken látható eszköz prototípus, de a gyártó bízik abban, hogy egy éven belül kereskedelmi termék válhat belőle. 

Forrás: techcrunch.com

Címkék: drone drón Gimball