7 cucc, ami elhozza gyermekkorunk kedvenc technológiáit a 21. századba

A számítógépeket, az okostelefonokat, és az MP3-lejátszókat szinte mindenki használ. Gyakorlatilag minden feladatra van már alkalmazás, így a régi technológiák használata sosem volt ennyire felesleges és kevésbé praktikus. Ennek ellenére sokan – főleg a dizájn és az analóg világ iránt érdeklődők – szinte visszavágynak abba a korszakba, amikor a műszaki eszközök „jól néztek ki”, ráadásul használatuk különleges tudást igényelt.

A retró kitartóan hódít (vö. „azok a régi, szép idők”), azonban ha tényleg elkezdünk használni egy múlt századi eszközt, pillanatok alatt rájövünk, hogy egy notebook azért mégis sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mint egy gyönyörű, tízkilós írógép. Bemutatunk néhány olyan eszközt, ami visszahozza a régi életérzést, de a mai kor technológiáját sem kell elfelejtenünk.

USB írógép

o-underwood-570.jpg

Tökéletes választás olyanok számára, akik még mindig a régi dolgokra esküsznek, ugyanakkor a kényelmet sem szeretnék feladni.

Az írógépek kattogását semmi sem tudja feledtetni. Szinte látjuk (és halljuk) magunk előtt a sok gépírónőt, akik egy-egy levelet, cikket gépeltek egy nagyobb irodában. Persze manapság már nem elég hatékonyak. Ezért készítették el ezeket az USB-s írógépeket, az elavult technológiák előretöréséhez vezető út egy újabb mérföldkövét. Fantasztikus gépek: az igazi, gyönyörű kialakítású analóg és a 21. századi USB technológia ötvözete. USB írógép. Tervezte: Jack Zylkin, ráadásul egy olyan kitet is ajánl, melynek segítségével az írógépet tablethez vagy telefonhoz is kapcsolhatjuk. Persze egyedi modelleket is gyártanak.

Sony (új) Walkman ceruza-kazetta.jpg

 

o-sony-walkman-570.jpg

Kazetta visszatekerése ceruzával – ugye megvan?

Ugyan a Sony 2010-ben abbahagyta a sétálómagnó gyártását (igen, csak 2010-ben), a vállalat a 2015-ös CES kiállításon bemutatta ZX2-es Walkmanjét. Ez a felsőkategóriás eszköz persze elég távol áll a régitől. Karcsú kialakítású, Android fut rajta, érintőképernyő, 128 GB tárkapacitás, Wifi és sokféle formátumú fájlt képes lejátszani (MP3, WMA, AAC, FLAC, AIFF, WAV és ALAC). Az 1000 dolláros ár nem épp pénztárcabarát, de itthon is biztos van, aki ezzel akarna villogni.

Fujifilm Finepix X100T

o-camera-570.jpg

A mindannyiunkban rejlő fotográfus számára

Ha már hiányzik a klasszikus kinézetű, kézzel működő, 35 mm-es fényképezőgép, akkor a Fujifilm Finepix X100T pont megfelelő lehet. A Photography Blog weboldal szerint ez a “lélegzetelállító kamera mindenkiből ‘ooh’-t és ‘aah’-t vált ki, aki csak látja.”. A a képminőség és a „hibrid kereső” szintén dob egyet a készülék megítélésén. A kereső attól „hibrid”, hogy az elektronikus és az optikai kereső előnyeit ötvözi.

 

Crosley 4 az 1-be bakelitlemez-játszó

o-crosley-570.jpg

Egy gyönyörű lemezjátszó kifejezetten retromániásoknak

Az eladott bakelitlemezek száma az Egyesült Államokban 2005. és 2013. a hatszorosára növekedett, és ez a tendencia 2014-ben is folytatódott. Tavaly nagyjából 9,2 millió darabot értékesítettek. Úgy tűnik, hogy a zeneszeretők egyre nagyobb százaléka elutasítja a veszteséges MP3-fájlokat és „azokat a fülhallgatókat, amiket az okostelefonok mellé adnak”, sokkal jobban kedvelik a lemezek gazdagabb, melegebb hangzását. Ebben a 4 az 1-ben látszóban AM/FM rádió és magnó is van. Az okkersárga faborítás pedig tökéletesen illeszkedik szüleink bútoraihoz.

 

Marshall Stanmore Bluetooth hangszóró

o-marshall-570.jpg

Rock ’n’ roll egész nap

A legtöbb Bluetooth hangszórót nyilván egy űrhajó berendezésének tervezték, de ez az egész napnak rokendrollos lüktetést ad. Bármilyen Bluetooth-os eszközzel, okostelefonnal, notebookkal, tablettel egyaránt használható. Sokan tesztelték már, és mindenki el volt ragadtatva a hangminőségtől. „Nagyon kicsi, mégis HANGOS!” Mások meg elmesélték, hogy a szobatársaik majdnem megverték, mert teljes hangerőn nyomott egy számot, bár ezt inkább a DJ és nem a hangszóró számlájára kell írnunk. Röviden: a hangszórót CSAK FELELŐSSÉGGEL használd!

 

HYPE Retro Portable Bluetooth Handset

o-telephones-570.jpg

Egy korabeli telefonkagyló a legjobb okostelefonokhoz

Bizonyára örülsz annak, hogy a vezetékes telefon már lassan teljesen szükségtelen. Nem kell már a mindig összegabalyodó telefonzsinór, bármerre sétálhatsz a lakásban, nem kell üzenetet hagyni a barátoknak és azon imádkozni, hogy a rögzítőt minél előbb hallgassa is le. De nem hiányzik a régi telefonkagyló, ahogy a válladon tartod, és szerelmes üzeneteket suttogsz bele? Ez az USB-s eszköz tölti a telefonod, ugyanakkor a vezeték nélküli kagylóval bátran, tekeredés nélkül telefonálhatsz a lakásban.

 

USB játékeszközök

o-controller-570.jpg

Mert nem olyan jó billentyűzettel lövöldözni

Ezt a múltban élő játékosoknak fejlesztették. Ezek a Nintendo NES, Super Nintendo, Nintendo 64, Atari, Gamecube vagy Sega Genesis vezérlőire hajazó eszközök Windows-zal és Mac operációs rendszerrel egyaránt használhatók. Ha fogalmad sincs, hogyan játssz a régi játékokkal az új számítógépeden, akkor egy dologra van csak szükséged: egy emulátorra. Ez a weboldal a régi NES játékok futtatásáról szól.

Forrás: http://www.huffingtonpost.com/tech/

Címkék: retró