Szupergyors 3D nyomtatás az új, folyadékalapú nyomtatóval

A prototípusok készítése a forradalmian új 3D nyomtatásnak köszönhetően minden eddiginél gyorsabb lehet a jövőben. Néhány órás nyomtatás helyett a mintadarab néhány percen belül elkészülhet.

cayywiqwwaaamxv-large.png

 

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói a Chapel Hill-i központban a Science-ben számoltak be kutatási eredményükről. Az eljárást CLIP-nek nevezték el, ami a "continuous liquid interface production" (folyamatos folyadék határfelület alapján működő gyártási folyamat) kifejezésből alkotott betűszó. Az eljárás a „hagyományos” 3D nyomtatás két bosszantó körülményét igyekszik kiküszöbölni: órákat kell várni az eredményre, ráadásul az elkészült tárgy felülete érdes. A CLIP – megalkotói szerint – sima felületet eredményez, mindezt a korábbiakhoz képest rendkívül rövid idő alatt, ráadásul többféle alapanyag is használható.

Az elterjedt 3D nyomtatási eljárások, melyek folyékony alapanyagot használnak, egy lassú eljárással építik fel a tárgyakat: kinyomtatnak egy réteget, kezelik, majd ismét feltöltik alapanyaggal a megfelelő fúvókákat és kezdik elölről, rétegről rétegre építik fel a produktumot. A CLIP rendszerben ultraibolya fénnyel megvilágítva egy projektorral a tárgy rendkívül vékony metszeteit vetítik ki. Ez a fény megkeményíti az alapanyagot. Az egész egy alapanyagfürdőben történik, így az elkészült tárgy lépésről lépésre kiemelkedik a folyadékból.

A CLIP nyomtató legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a folyadékot tartalmazó medence alja átengedi az UV-fényt és az oxigént. Az oxigén megakadályozza az alapanyag megkeményedését, így a kád alján lévő membrán fölött folyamatosan egy oxigénréteg van jelen. Ez a réteg olyan vastag mindössze, mint néhány vörösvértest. Vagyis az alapanyag az oxigén fölött keményedik meg, nem ragad a kád aljára. A nyomtató folyamatosan emeli a tárgyat, így újabb és újabb rétegek keményednek meg.  

method.jpg

CLIP nyomtatási eljárása

A drasztikusan megnövekedett nyomtatási sebesség ráadásul simább felületet eredményez. A CLIP megalkotói szerint rendkívül kis tárgyak nyomtatására is képes, amire a hagyományos nyomtatók nem. Ráadásul a nyomtatási eljárás tök jól néz ki. Az eljárás megalkotói elmondták, hogy a Terminator 2-ben bemutatott folyékony fém, a T-1000 inspirálta őket.

A feltalálók egy startup vállalkozást indítottak a nyomtató védjegyére Carbon3D, Inc. néven. Azt tervezik, hogy a nyomtatót még ebben az évben kereskedelmi forgalomba hozzák. A készülék áráról és a pontos dátumokról egyelőre nincs információ, de nyilván nagy sikerre számíthat olyan cégeknél, akiknél a mintadarabok gyártása rendkívül fontos és sürgős.

 

Forrás: Popular Science