Játék a fizikával: egy egyetemista megépítette a Nagy Hadronütköztetőt legoból

Egy részecskefizikus hallgató szabadidejében megépítette a világ legnagyobb teljesítményű részecskegyorsítójának, a Nagy Hadronütköztető (LHC) modelljét legoból, ráadásul azért lobbizik, hogy a gyártó vállalat hozza is forgalomba.

b6scbfkicaiotwg.jpg

Nathan Readioff már meglévő elemeket használt az LHC egyes részeinek felépítésére. Egy leírást is mellékelt, melyben lépésről lépésre magyarázza el, hogyan is kell felépíteni a Hadronütköztetőt, és a modell koncepcióját fel is töltötte a Lego Ideas weboldalra. Ha itt legalább 10000 szavazatot kap, akkor a Lego megfontolja a készlet gyártását.

"Mindig is szerettem legózni." - mondta Readioff, aki éppen harmadéves a Liverpooli Egyetem PhD iskolájában. "Észben tartottam a Lego alapvető elvét, a képzelet ösztönzését, és azt, hogy a játék során téglákból építsünk valamit.” – tette hozzá Readioff.

150226-lego-lhc-arp-145p_ec7a4fe46a9adca1aa86b3f6b0af583f.jpg

A genfi LHC a tudósok számára lehetőséget ad arra, hogy egy fizikai elképzelést, elméletet bebizonyíthassanak. Ez egy 27 kilométeres gyűrű, melyet Franciaországban és Svájcban építettek 100 méterre a föld felszíne alá. 

Forrás: Reuters

Címkék: Lego LHC